Monarcha beorach na hÉigipte

05. 04. 2022
6ú comhdháil idirnáisiúnta eispholaitíochta, staire agus spioradáltachta

V Egyptě odkryli archeologové starověkou továrnu na beoir, která nejméně před 5000 lety vyráběla nápoje ovlivňující mysl. Tím rozšířili řadu starověkých objevů souvisejících s pivem, které pomohly soudobé archeologické komunitě více porozumět historii tohoto nápoje.

Starověké pivovary na různých místech po celém světě

Raqefet – pozdní natufiánské archeologické naleziště na hoře Karmel na severu Izraele
V roce 1956 byly v jeskyni Raqefet nalezeny kamenné malty ve kterých byly objeveny mikroskopické rostlinné částice typické pro přeměnu pšenice a ječmene na alkohol. Výzkum prokázal, že již před 13000 lety Natufiánci vařili pivo, což je pravděpodobně nejstarší známá výroba alkoholického nápoje.

Nádoby na výrobu piva byly objeveny také ve východním Turecku v komplexu Göbekli Tepe (z doby před více než 11000 lety), který je archeology považovaném za jednu z nejstarších známých lidských staveb. V Mezopotámii je zpráva o výrobě piva zaznamenána na 6000 let staré sumerské desce. Jsou na ní vyobrazeni Sumer, pijící ze společné mísy pomocí rákosových brček. Nejen v neolitické Evropě, na iv tSín bylo již před 5000 lety vařeno pivo z ječmene a jiných obilovin. Přidávaly se do něj byliny pro podporu rozšířených stavů vědomí (DMT).

Do tohoto období spadá již zmíněná 5000 let stará továrna na výrobu piva objevená ve starobylém městě Abydos poblíž řeky nialas, asi 450 kilometrů jižně od Káhiry. Je ovšem známo, že nápoj nebyl ve starověkém Egyptě jen nápojem k osvěžení po práci, ale pro elity bylo beoir klíčovou součástí duchovního života a smrti.

 Odhalení rozsáhlé oblasti výroby piva

Podle informací Mostafa Waziri (generální tajemník Comhairle Uachtarach Séadchomharthaí) existují důkazy o tom, že objevená starobylá továrna na výrobu piva je z období vlády faraona Narmera (3150 až 2613 př.n.l.), který je považován za sjednotitele Horního a Dolního Egypta.

Tým egyptských a amerických egyptologů objevil „osm obrovských výrobních zařízení“, v průměru asi 20 metrů dlouhých a 2,5 metrů  širokých a některé dlouhé i přes 35 metrů, ve kterých se nachází více než 80 keramických kádí používaných k rmutování (nejdůležitější proces při vaření piva, při kterém je škrob ze sladu přeměněn na cukry).

Ze vzorků nalezených v kádích bylo zjištěno, že byly použity k ohřevu směsi obilí a vody potřebné k výrobě piva. Podle Waziriho, objevené zařízení zjevně „produkovalo ohromné ​​množství kvasu v jednom z hlavních měst starověkého Egypta“. V časopise Abydos Archeology je uvedeno: „Pokud by všech osm zařízení pivovaru mělo srovnatelnou velikost, celková výrobní kapacita pivovaru by se blížila 50 000 litrů (nebo 100 000 pint) na jednu várku. To odpovídá skutečnému průmyslovému objemu výroby, a to i podle současných standardů.“

Propijte si pivem svou cestu do věčnosti

Od nejstarších dob starověkého Egypta byl Abydos místem velké koncentrace hřbitovů a chrámů zasvěcených staroegyptskému Bohu podsvětí Osirisovi, který byl zodpovědný za posuzování duší v posmrtném životě. Dr. Matthew Adams z Institutu výtvarných umění New York University, člen archeologické mise, se přiklání k tomu, že pivo se v Egyptě vyrábělo „nejen pro běžné pití, ale bylo využíváno jako nápoj při rituálních obřadech“. V souvislosti s výrobou piva, starou 13000 let, kterou zkoumali v jeskyni Raqefet v Izraeli, tým archeologů dospěl také k názoru, že „lidé ve starověku pili pivo proto, aby je duchovně povzneslo“. To mohlo inspirovat řadu generací včetně současných milovníků piva.

Pozůstatky starověkého pivovaru nalezené v Abydu, jednom z nejvýznamnějších egyptských archeologických nalezišť.

 

eshop

Ailt den chineál céanna